×
2.12. hétfő 10:00 → Kiállítótér
STUCK AND STANDING- Open call for movement theatre workshop

A Turbina Kulturális Központ által támogatott „Budapest Art Symposium” elnevezésű projekt keretében 6-12 tehetséges, kreatív és elszánt művészt/előadót hívunk meg.
Célunk, hogy egy olyan összeállást találjunk, akik elkötelezettek a „megrekedés és állás” fogalmak első lépéseinek felfedezéséhez, valamint a kreatív munkához, amit a résztvevők brainstorming és improvizációs alkalmakkal végeznek.

Mi a különbség a megrekedés és az önkéntes megállás között? Hogyan lehet észrevenni, hogy valakinek a mozdulatlansága negatív vagy pozitív, passzív vagy aktív? És hogyan néz ki az egyik állapotból a másikba való átmenet? Mit taníthatnak vagy mit érezhetünk a legalapvetőbb mozgásos cselekedetekből? Mit jelent mindez napjainkban?

Benedetto Sicca célja, hogy egy nyílt folyamatot indítson el, hogy egy kézzel kiválasztott csoporttal együtt folytassa e kérdések megválaszolását.

Február 12. és 16. között minden nap 10 és 14 óra között Benedetto megosztja tapasztalatait a résztvevőkkel a kompozíciós technikák, a mozgás, a vokális kifejezések, valamint a dramaturgia elveiről. A csoport tagjai e kutatási folyamat kiindulópontjaként képzést kapnak ezekről a mozgásszínház szempontjából releváns szempontokról.

Fizikai történetmesélés: a nem tudatos és önkéntelen mozgás részleteinek elsajátítása és felhasználása a „megrekedésből” való „kitörés” vizuális elbeszélésének megalkotására. Képek megformálása: tisztán és erőteljesen megkeresni mindenkinek az útját a megrekedéstől az állásig és a két állapot közötti különbséget.

Érzelmi rezonancia: a „Megrekedés és megállás” megkísérli megteremteni az ezen állapotok elméjének és gondolkodásának mélyebb megértését, felhasználva a művészek elszántságát, kollektív tehetségét és közös látásmódját.

Kreatív sokszínűség: a színházi élet minden oldaláról és a színház világában szerzett tapasztalatokkal rendelkező résztvevők kézzel kiválasztott válogatása a kérdések és válaszok, az akadályok és megoldások gazdagságát biztosítja.

Maga a csoport is remélhetőleg megtapasztalja majd, hogy a közös munka és az egymástól való tanulás révén a tagokból együttműködőkké válás útját járja be.

A csoport létszáma korlátozott, és a projekt az elejétől a végéig elkötelezettséget és felelősséget igényel. A „Stuck and Standing” művészi integritása nagymértékben függ minden egyes művész elkötelezettségétől, mind egyénileg, mind együtt, csoportként.

A részvétel ingyenes. A jelentkezőket arra kérjük, hogy küldjenek egy önéletrajzot (portfóliót) és egy rövid motivációs levelet egy képpel, amely kifejezi érdeklődésüket és szenvedélyüket a koncepció egésze iránt a budapestartsymposium@gmail.com címre.

A jelentkezők február 7-ig kapnak visszaigazolást.

A rendezőről:

Benedetto Sicca életműve részeként magát a mozgást vizsgálja a színpadon, a musicalekben, a moziban, a televízióban és a művészet minden lehetséges dimenziójában. Benedetto drámaíróként, rendezőként, színészként és DJ-ként is felhasználta lehetőségeit, hogy megértse ezt a fogalmat, és lehetőleg a Mozgásszínházon keresztül a közönség felé alakítsa át. A ‘Stuck and Standing’ most arra tesz kísérletet, hogy tapasztalatait tovább ossza budapesti előadóművészekkel, színészekkel és táncosokkal.

Benedetto Sicca Nápolyban született, a vibráló művészet és kultúra városában, és mára az olasz színházi élet egyik kiemelkedő alakjává vált. Sicca művészete – amely nápolyi örökségében gyökerezik – 2009 óta széleskörű elismerésben részesült, és számos színház és nemzetközi fesztivál számos díjat és együttműködést kapott. Rendezői látásmódja a színdarabokban, operában, filmben és televízióban végzett munkájára épül, hogy ezt a sokféle tapasztalatot felhasználva feszegesse a történetmesélés határait. Drámaíróként pedig olyan elbeszéléseket alkotott, amelyek egyedülállóan és eredetien rezonáltak közönségére. Dicséretet kapott azért, mert munkáiban képes megragadni az élet bonyolult összefüggéseit, és eligazodik az érzelmek, az identitás és a társadalmi dinamikák között. Sicca színpadi elkötelezettsége az emberi állapot mély megértése felé irányul, amelyet erős karaktereken és innovatív, elgondolkodtató elbeszéléseken keresztül mutat be.

Közelgő események