×
2.04. péntek 19:00 → Kiállítótér
Local Stories: Tupí vagy nem Tupí & Pixel City
◖Megnyitó: Local Stories : Tupí vagy nem Tupí & Pixel City
Kiállító művészek:
Jairo Alvarez
Kárpáti Tibor
◖ Egy város felszíne alatt ezer meg ezer történet játszódik titokban. A Budapest OFF novelláskötethez készült Pixel City fotósorozat városunknak azokat a házak közötti és falak mögötti réseit mutatja be, amerre a város lakóinak láthatatlan útjai vezetnek. A Tupi vagy nem Tupi alkotója nem lát be a színfalak mögé, kezdetben kívülállóként szemléli Budapestet – a projekten keresztül viszont a művész befogadja és személyes világának elemeivel vegyítve teszi sajátjává az eleinte idegen tereket és kultúrát.
◖A megnyitón egy péntek estéhez illő, zenés programmal várunk titeket.
Kiállító művészek:
◖Jairo Alvarez / Tupí vagy nem Tupí
A projekt a dolgok megemésztésének puszta tényét dolgozza fel. A művész számtalan helyet ismer elég jól ahhoz, hogy valami teljesen újat hozzon létre. A cím egy olyan dialektikus feszültségre utal, amely Oswald de Andrade Anthropophagic Manifesto (1928) c. művéből származik: “Tupí vagy nem tupí, ez itt a kérdés”. A Tupi egy brazil őslakos csoport, ezért a híres hamleti kérdés paródiája az identitás fogalmát kérdőjelezi meg. Hamlet saját magát, saját identitását kérdőjelezi meg, éppúgy, ahogyan Brazília és Amerika, mint egész is megkérdőjelezhető. A Manifestoban a befogadás koncepciója alapvető: „Úgy ismert, hogy kannibálként az ember képes volt átalkulni az emésztés során, az emésztés során mindent úgy tekinteni, mint egy Európából átmásolt modellt, egy egyedi és és autonóm modellt a művészetben „- mondja a szerző. A művész megfigyelte, elemezte, tanulmányozta, megemésztette, majd lefényképezte a fellelt legikonikusabb elemeket, hogy egy argentin művész szemszögéből mutassa be a helyi kultúrát, tájat és szimbólumokat.
A projektet 2018-ban készült, a magyarországi argentin nagykövetség és a budapesti városháza támogatásával valósult meg.
https://www.jairoalvarez.com/budapest
◖Kárpáti Tibor / Pixel City
A pixel épület illusztrációk sorozata a Budapest OFF-hoz, egy kortárs írók novelláit összefogó antológiához készült. A képek a művész jellegzetes stílusában készültek, melyben korábban New York utcáit is illusztrálta a The New Yorker magazinnak. Old school, számítógépes játékok grafikájára hajazó, a pixelekre és keresztszemes hímzésre egyszerre emlékeztető grafikáin Budapest kevésbé ismert épületei köszönnek vissza.

Ingyenes esemény.

Facebook esemény

Közelgő események