×
10.13. péntek 18:00 → Kiállítótér
Karácsony Flóra és Takács Orsolya kiállítása
KARÁCSONY FLÓRA
A LaFlorArt koncepció egy újrahasznosított, indusztriál stílusból forrta ki magát. Karácsony Flórát a név is kötelezi, a növények iránti szeretete miatt indította el az újrahasznosított indusztriál florárium-gyártást. Egy szebb és egészségesebb jövőkép él benne, ezért is véli úgy, hogy ez a termékcsalád jó példaként szolgál.
A florárium, mint fogalom már a 17. századtól létezik, egy angol kutató fedezte fel véletlenül, amikor is egy üveget ráborított egy növényre, és az hirtelen gyors növekedésbe kezdett. A floráriumok lehetnek zárt vagy nyitott rendszerek is, és mind a két fajtánál lehetséges egy mini ökoszisztéma kialakulása. A LaFlorArt-os rendszerek általában nyitottak, de így is működik az ökoszisztéma, mivel az üvegek keskeny, hosszúkás nyakán keresztül nem tud kipárologni a víz, ezáltal folyamatosan visszacsorog az üveg oldalán a talajba, majd újra és újra kicsapódik, lefolyik.
Flóra számára nagyon fontos alappillér az újrahasznosítás, és ezt a slow designt a régi lombiküvegei is tükrözik.
TAKÁCS ORSI
Takács Orsi 10 éve találkozott először a klasszikus török papírdíszítési technikával, vagyis az ebru művészettel isztambuli tanulmányai során. Ertugrul Incel ebrumester tanítványaként
folyamatosan képzi magát, kifejezetten a tradicionális török márványfestési irányokat követve.
Az ebru egy olyan különleges hagyományokon nyugvó művészeti ág, melyben egy edénybe töltött víz tetejére szórt festék segítségével mintákat jelenítenek meg a papíron. Törökországban ez a művészet a 15. században élte fénykorát, Európában pedig a 17. században lett népszerű a könyvkötő mesterek körében. Az alkotáshoz szükséges alapanyagok a török hagyományok szerint készülnek. A földfestékek marhaepét tartalmaznak, az ecsetek pedig rózsaszárból és lószőrból készülnek.
A klasszikus virágmotívumok elkészítése az ebru művészeti technika legfelső szintje, a tökéletes tulipán, árvácska, szegfű és kamilla elkészítése több éves tanulási folyamatot igényel. A legnagyobb török ebru művészek mind botanikusok voltak, így jöttek létre a virág motívumok a 15. századtól kezdődően. A növényeknek Orsi életében is fontos szerepük van, a képei elkészítéséhez kizárólag természetes alapanyagokat használ.
“Mindkettőnk természet iránti kapcsolódása hozta úgy, hogy ez a kiállítás megrendezésre kerüljön. Fontosnak tartjuk a kapcsolatot az emberek, a művészet és a növényvilág között, néha muszáj kicsit megállni és kikapcsolni a rohanó hétköznapokból. Számunkra ezt az alkotás jelenti, amikor a marhaepét, vagy épp a tojáshéjat keverjük a földkeverékünkhöz és a festékünkhöz..
Ha szereted a növényeket és szívesen feldobnád a környezeted egy egyedi alkotással, tarts velünk e remek úton, és alkoss velünk!”

A belépés ingyenes!

Facebook esemény

Közelgő események