×
3.13. vasárnap 14:00 → Nagyterem
Dollár Papa : A Tágra zárt szemek próbája

◖ Annyira szeretjük ezt a darabot, hogy ezúttal egy vasárnapi matiné-előadás keretei között hozzuk el nektek. Hangsúlyozzuk: ez nem egy próba. Egy előadásra válthattok jegyet, de nem egy szokványosra. A darabban Kubrick Tágra zárt szemek című filmjének jeleneteit próbálják a színészek, Nicole Kidman és Tom Cruise helyett Láng Annamária és Rába Roland, a film jelenetek összegabalyodnak a próba jeleneteivel, amit Ördög Tamás és Urbanovits Krisztina vezényel. Szerintünk a Nagyterem tökéletes közeget biztosít ahhoz, hogy még jobban összezavarodjunk, mit is látunk pontosan.

◖”Ez az a közeg, amelyben nincsenek tabuk, és szinte sosem lehetünk biztosak benne, mi képezi a történet lényegét, mi improvizáció és mi nem, valamint hogy mikor elevenedik meg a valóság, mi játék és mi „igazi”. ”

„Ez a nő, akit játszol, pont olyan tehetetlen, mint te. És pont olyan tehetetlen, mint én. Nincs fegyvere. Szerelmes akar lenni, de elmúlt az idő. Ez ennyire egyszerű. Most látjuk a férjével és látjuk, hogy nem működik, mert a nő nem működteti, mert nem tudja működtetni. Mert mindig olyat keres, ami nincs. Pont, mint te. Ezt a részét csak megérted, nem? Annyira kétségbe van esve, hogy még a férjébe is képes lenne újra beleszeretni. Ezért provokálja, a férfi pedig ettől menekül. Vagy valami ilyesmi. Nem tudom én se. De az biztos, hogy van egy gyereke és ettől azt érzi, hogy vége, már nem csak önmagáért van. Érted?”

Ez egy színházi előadás. Nem ismer tabukat, éppen ezért nem is akarja ledönteni azokat. A színészek klasszikus módon játszanak. Nagyon jól kell dolgozniuk. A történetet négy szereplő alakítja, de nem biztos, hogy úgy, ahogy nekik tetszik. Vagy nem is szereplők, hanem csak emberek, akiket figyelhetünk? De akkor mi ez és kik ők? Egy színházi előadás. Színház a színházban?
__________

„Ördög Tamás eddigi legkomplexebb rendezése egyszerű dolgokról, múló érzésekről, boldogságkeresésről beszél, de emellett már sokadszorra mutatja meg a színjátszás egy olyan újnak mondható, rendkívül izgalmas módját, amikor vannak is karakterek meg nem is, van is drámai alapmű meg nincs is…”

Czenkli Dorka: Dollár Papa Gyermekei: a Tágra Zárt Szemek próbája, Magyar Narancs

„A TÁGRA ZÁRT SZEMEK próbája kritikája a halódófélben levő, vállaltan diktatórikus rendezői nyelvnek, és közben mégis ízig-vérig színház. A színészek civil léte pedig ugyanannyira megkreált, mint amennyire fikció az a szerep, amit eljátszanak, és nincs olyan pillanat, amikor azt érezném, hogy valami húsbavágóan valóságosat látnék, vagy amikor a színészek mindenféle keretezés nélkül, performatíve volnának jelen az előadás terében és idejében. Furcsa, zárt univerzumot látunk, amelynek a mélyébe nem lehet behatolni – ahogyan végülis felfedetlenül marad mind a Schnitzler-, mind pedig a Kubrick-féle alapanyag, hiszen egyik sem kerül maradéktalanul színre, ehelyett darabokra hullva, befejezetlenül, csak félig-meddig „rendesen” eljátszva villan fel.”

Adorjáni Panna: Tágas, zárt színház, Színház folyóirat

Színészek: Láng Annamária, Rába Roland, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina
Rendező: Ördög Tamás
Támogató: Trafó Kortárs Művészetek Háza, EMMI

Jegyár:

3500 ft

(hamarosan)

A Turbina épületében megrendezett zenés-táncos események kizárólag védettségi igazolvánnyal/ EESZT applikációval vagy EU-s Covid-igazolvánnyal látogathatóak.
Facebook esemény

Közelgő események